Kyivstar 068 50 200 30

Vodafone 095 50 200 30


       

 

Kyivstar 068 50 200 30

Vodafone 095 50 200 30


       

Коріандр посівний, Corіandrum satіvum L.; (грец. korіs — клоп, через клоповий запах незрілих плодів; aneron — кріп; лат. satіvum — посівний) — трав’яниста однорічна рослина родини Селерових (Зонтичних) — Apіaceae (Umbellіferae). Батьківщина — Південна Європа і Мала Азія. Як заносна і здичавіла рослина зустрічається на Кавказі, у Криму і Середній Азії. Широко культивується в Україні й на Північному Кавказі.

Коріандр посівний

Коріандр посівний – Coriandrum sativum

  • Опис:

    Рослина до 70 см завв.; корінь стрижневий; стебло пряме, дуже розгалужене, голе, тонкоборозенчасте, порожнє. Прикореневі листки — довгочерешкові, трироздільні; нижні стеблові — короткочерешкові, перисті або двічіперисті, з яйцеподібно-клиноподібними сегментами; середні та верхні — сидячі, з продовгуватими піхвами, двічі- або тричіперисторозсічені, з лінійними сегментами. Квітки білі або рожеві, зібрані у складний зонтик. Плід — жовтувато-бурий вислоплідник кулястої форми 2–5 мм у діаметрі, з 10 звивистими і 12 прямими реберцями, майже не розпадається на мерикарпії. Цвіте у червні–липні; плоди достигають у серпні–вересні. Росте як бур’ян у посівах, на пустирях, біля доріг, на полях.

  • Склад:

    Плоди Коріандру посівного містять етерну олію — 0,7–1,5%, до складу якої входять переважно ліналоол — 60–70%, гераніол — 3–7%, нерол, ліналілацетат — 3–5%, геранілацетат 3–7%, цитронелол, терпінеол-4, α-терпінеол, борнеол, мірцен — 0,2 — 0,3%, цис— і транс-оцимен, (–)-лімонен — 3%, β-феландрен, α- і γ-терпінен, α- і β-пінен, сабінен, Δ 3 -карен, камфен, α-туйен, камфора, n-цимен, транс-тридецен-2-аль, дециловий альдегід. 
    Якісний склад етерної олії змінюється залежно від фази розвитку рослини. Так, до складу етерної олії квітучої трави і молодих плодів входять в основному альдегіди, один з яких — транс-тридецен-2-аль і зумовлює запах клопів. Під час достигання плодів вміст альдегідів зменшується майже до повного їх зникнення, а ліналоолу — збільшується. У плодах К.п. також виявлено тритерпеноїди: коріандринол, коріандринондіол; стероїди: β- і γ-ситостерин, стигмастерин; фталіди: неокнідилід; фенолкарбонові кислоти і їх похідні: 4-β-D-глюкопіранозилоксибензойна кислота; кумарини: умбеліферон, скополетин; флавоноїди: 3-глюкуронід кверцетину, ізокверцитрин, рутин; білкові й дубильні речовини, холін, смоли, вуглеводи: глюкоза, фруктоза і сахароза. Плоди містять до 20% жирної олії, яка складається з тригліцеридів кислот: олеїнової — 85,1%, лінолевої — 10,2%, ліноленової і пальмітинової — 6,5% (щільна частина олії запропонована проф. Ю.Г. Борисюком як замінник какаової олії для виготовлення супозиторіїв).

  • Фармакологічна дія:

    Плоди Коріандру посівного стимулюють секрецію залоз травного тракту, збуджують апетит і виявляють жовчогінну, репаративну, відхаркувальну, протисудомну і антибактеріальну властивості. Вони входять до складу багатьох препаратів противиразкової і протизапальної дії, а також є складовими жовчогінного, проносного та протигеморойного чаїв-зборів. Коріандрова етерна олія входить до складу мазів і є сировиною для виробництва ароматних сполук, які широко використовують у парфумерії.

  • Заготівля сировини:

    Плоди коріандру збирають після їхнього повного дозрівання. Індикатором готовності сировини виступає забарвлення парасольок рослини. Зрізати їх можна після того, як вони побуріють. Проводити збір потрібно акуратно, оскільки зріле насіння може осипатися на землю. Після того як парасольки зрізані, необхідно провести візуальний огляд і видалити незрілі екземпляри. Відібрану сировину слід акуратно скласти в картонні коробки. У незрілого насіння зберігається неприємний запах, який залишається після сушіння. Він обумовлений вмістом у його складі децилового альдегіду, який зникає в плодах після їхнього дозрівання.
    Сушіння сировини проводять у приміщенні з вентиляцією і сухим повітрям. Із заготовленого матеріалу необхідно сформувати пучки, які пов'язують між собою ниткою. На підлозі в місці сушіння потрібно розкласти папір. Потім пучки підвішують парасольками вниз над папером, який потрібний для збирання плодів коріандру, що осипаються. Після того як більша частина плодів осиплеться, необхідно використовувати сито, щоб просіяти сировину і видалити сміття, частинки стебел, парасольок і листя.

  • Користь для організму:

    Плоди Коріандру посівного, етерну олію і ліналоол використовують у консервній, кондитерській і хлібопекарській промисловості, а жирну коріандрову олію — у миловарному, поліграфічному і текстильному виробництві, а також для отримання олеїнової кислоти; шрот, що залишається після видалення жирної олії, — багатий білковий корм. Молоде свіже листя, стебла і плоди, які мають сильний ароматний запах і гострий смак, під назвою киндза або кинза широко вживають у їжу як пряність у Середній Азії та Закавказзі. Вони не лише покращують смакові якості їжі, але є джерелами вітаміну С і каротиноїдів.

  • Протипоказання:

    Протипоказанням до прийому препаратів коріандру є індивідуальна непереносимість. При передозуванні засобів із рослини може виникнути підвищена збудливість, розлади сну та інші порушення у роботі нервової системи. За день не можна приймати понад 4 г сухої сировини. Перед вживанням коріандру в лікувальних цілях необхідно проконсультуватися з лікарем.

  • Дія та застосування:

    Комплексний вплив на організм препаратів рослини дозволяє використовувати їх як дієвий загальнозміцнюючий засіб. 
    Плоди коріандру здатні поліпшувати травлення і метаболізм, вони стимулюють вироблення жовчі та шлункового соку. За рахунок цих особливостей препарати коріандру приймають для кращого засвоєння важких харчових продуктів. У лікувальних цілях плоди коріандру застосовуються в лікуванні захворювань травної системи, які супроводжуються погіршенням апетиту, метеоризмом, запорами. За рахунок дубильних речовин і ефірної олії коріандр сприяє виробленню жовчі, стимулює вироблення шлункового соку. Також сукупність цих речовин дозволяє поліпшити перистальтику кишківника. Плоди рослини є натуральним анальгетиком, який допомагає знизити больові симптоми при виразці дванадцятипалої кишки. 
    Плоди коріандру здатні подразнювати слизові оболонки і стимулювати вироблення мокротиння. За рахунок цього їх застосовують у лікуванні захворювань органів дихання, які характеризуються сильним кашлем і складнощами у відходженні мокротиння. 
    Рослина виділяється протимікробними і антисептичними властивостями. Препарати рослини використовують для лікування істерії та нервового перезбудження, як заспокійливий засіб з вираженими седативними властивостями. Також препарати коріандру є протисудомними ліками. Коріандр є природним антисептиком, яким можна обробляти рани та інші пошкодження шкіри. Він допомагає захистити їх від інфікування і стимулює загоєння.

  • Використання в косметології:

    Корисні властивості коріандру дозволяють використовувати його як ефективний і доступний компонент при виготовленні косметики. Коріандр допомагає позбутися вугрів і висипань. Обробка проблемної шкіри відварами рослини сприяє очищенню і нормалізації роботи сальних залоз. Засоби з коріандру усувають лущення, зменшують набряклість. Завдяки делікатному впливу на шкіру їх можна застосовувати для догляду за делікатною зоною навколо очей.
    Насіння коріандру допомагає поліпшити загальний стан організму при алкогольних інтоксикаціях. Воно усуває головний біль і запобігає появі неприємного запаху метаболітів спиртного.

Препарати із коріандром посівним

Наші продукти, що мають у своєму складі коріандр посівний