Kyivstar 068 50 200 30

Vodafone 095 50 200 30


       

 

Kyivstar 068 50 200 30

Vodafone 095 50 200 30


       

Обліпи́ха звича́йна, або щець звича́йний (Hippophae rhamnoides або Hippophaë rhamnoides)  — багаторічна рослина родини маслинкових.  Кущ  або невисоке дерево з колючими гілками і густим лінійно-ланцетним листям. Квітки дрібні, непоказні. Плоди — жовті або помаранчеві  кістянки. Поширений у  Східній Європі, на  Кавказі, у  Сибіру  та північних районах  Середньої Азії. Зростає на піщаних ґрунтах поблизу водойм у нижньому ярусі тополевих і вербових лісів або утворює чисті чагарникові зарості. Є цінною лікарською, харчовою і лісозахисною культурою.

Обліпиха крушиновидна

Обліпиха крушиновидна - Hippophae rhamnoides

  • Опис:

    Обліпиха звичайна, як правило, росте у формі куща заввишки 0,5 — 4 м, рідше може набувати вигляду деревця заввишки до 10 м. Коренева система слабомичкувата, поверхнева. Корені довгі, шнуроподібні, часто дають пагони-паростки, мають клубочки (так звані кореневі шишечки), в яких оселяються  азотфіксуючі бактерії .
    Її крона розлога, але часто негуста. Гілки довгі, колючі, густо улиснені. Молоді  пагони  з дрібними кулястими  бруньками , вкриті сріблястими лусочками, а багатолітні гілки — сірі, бурі, або темно-бурі. Листки завдовжки 2—3 см, завширшки близько 0,5 см, лінійно-ланцетні, без  прилистків , цілокраї, зверху зелені, зісподу бурувато-сріблясті (від покриваючих їх білих і буроватих лусочок і волосків), на верхівці тупуваті, рідше злегка загострені, сидять зближено.
    Рослина  дводомна , тобто одностатеві чоловічі та жіночі квітки розвиваються в неї на різних особинах. Чоловічі квітки зібрані в короткі, майже кулясті  суцвіття-колоски  на дуже коротких  квітконосах . Тичинкові квітки буруваті, дрібні з глибокодвороздільною  оцвітиною  і чотирма тичинками, без пелюсток. Маточкові квітки зеленкуваті, малопомітні, з трубчастою дволопатевою оцвітиною, сидять у пазухах листків. Маточка одна,  зав'язь  верхня.
    Плід — овальна кістянка (7—8 мм завдовжки), соковиті, гладкі, блискучі, жовтуваті або оранжево-червоні кулькоподібні з своєрідним смаком і ароматом. Плоди сидять густо, ніби обліплюючи стебло.  Насіння  (до 5 мм завдовжки) чорне, блискуче з рівчачком.

  • Склад:

    Офіцинальною сировиною є плоди О.к. — Fructus Hіppophaлs rhamnoides recentes, з яких одержують обліпихову олію (Oleum Hippophaлs). Їх збирання проводять вручну, іноді із застосуванням спеціальних ручних пристроїв або методом обрізання до 30% гілок із плодами. Після приморозків плоди О.к. можна струшувати на підстелений під кущ брезент або іншу тканину. Термін зберігання заморожених плодів — 6 міс. У плодах О.к. виявлені каротиноїди — 0,02%: фітофлюїн, β-каротин, γ-каротин, полі-цис-лікопін В, лікопін, зеаксантин, неокаротин, лютеїн, криптоксантин, ізокриптоксантин, віолаксантин, неоксантин; вітаміни: С — до 270 мг%, Е, В 1 , В 2 , В 6 , В 9 , В 12 , К 1 ; вуглеводи та споріднені сполуки — 1–3,26%: глюкоза — 1,27–1,8%, фруктоза — 0,71–2,33%, сахароза — 0,07–0,3%, пектин — 0,15–5,5%, полісахариди — 2,5%; циклітоли: квебрахіт — 0,35%; органічні кислоти — 1,04–4,46%: яблучна, щавлева, винна; тритерпеноїди: урсолова кислота — 1,34–1,6%, олеанолова кислота; фенолкарбонові кислоти та їх похідні (хлорогенова); флавоноїди: ізорамнетин, рутин, 3-рутинозид ізорамнетину, 3-О-β-D- глюкопіранозид і 3-О-β-D- глюкопіранозидо-7-О-α-L-L- рамнопіранозид ізорамнетину,кверцетин, мірицетин; катехіни; лейкоантоціани; дубильні речовини — 0,025–0,53%; вищі жирні кислоти; азотвмісні сполуки: бетаїн; макро- і мікроелементи: K, Ca, Mg, Fe, Zn, Cu, Mn, B, J. У плодах О.к. міститься жирна олія — 1,89–13,7%, до складу якої входять гліцериди пальмітолеїнової, пальмітинової, олеїнової, лінолевої, ліноленової та інших жирних кислот; стероїди — 2,4–2,6%: β- ситостерин, стигмастерин; вітаміни: Е, К 1 , каротиноїди; фосфоліпіди — 1–1,8%, у гідролізаті — лецитин, кефалін, триацилгліцероли. У листі також містяться вищезазначені групи БАР, а в корі гілок виявлено азотвмісні сполуки: серотонін — 0,3–0,4%, алкалоїди; тритерпеноїди: урсолова кислота.

  • Фармакологічна дія:

    Препарати на основі екстракту плодів обліпихи широко використовують у лікувально-дієтичному харчуванні. Зокрема, їх вживають для імунопрофілактики в період сезонних епідемій грипу та інших вірусних респіраторних захворювань. Та інших хворобах, спричинених нестачею вітамінів, як загальнозміцнюючий засіб після перенесених операцій або тяжких інфекційних захворювань.
    Обліпихова олія має протизапальні, бактерицидні, знеболювальні властивості. Нею лікують променеві ураження шкіри, опіки, пролежні, обморожену шкіру, екземи, лишаї, трофічні виразки, хвороби очей, носоглотки, ротової порожнини, жіночі хвороби.

  • Заготівля сировини:

    Плоди збирають після заморозків, розстилаючи під кущами намет і струшуючи мерзлі плоди. плоди відділяють від гілочок, сортують і зсипають у тару. Продуктивність збору 20 і більше відер на людину в день. Обліпиха високоврожайна рослина, з одного куща можна зібрати до 4,5 кг плодів, а з 1 га культурних заростей — близько 2 т. Проморожені плоди зберігаються тривалий період. Кору збирають рано навесні; листки — протягом вегетаційного періоду.
    У культивованій обліписі міститься більше цукрів, ніж в плодах дикорослої (тому птахи найшвидше здзьобують саме їх). 
    Плоди обліпихи збирають по досягненні ними повної технічної спілості, коли вони набудуть властиві плодам цієї рослини розмір і забарвлення і накопичать найбільшу кількість олії і інших біологічно активних речовин. Краще збирати плоди, коли на них немає вологи, оскільки в такому випадку вони менше забруднюються. 
    Плоди збирають шляхом вищипування, обчісування, струшування, зрізкою плодоносячих гілочок з допомогою різних пристосувань. Вищипують плоди вручну, індивідуально по ягідці, зразу післядозрівання плодів і до того часу, поки вони не почали перезрівати. Обчісування проводять дротовими пинцетами з загнутими кінцями. При цьому нагинають гілку і затисненими кінцями пинцету декілька разів проводить по ній з різних боків, зчешуючи плоди в зручну тару. Зібрані плоди відсортовують від гілочок, листя і ін.. Збір плодів краще вести в ранкові і вечірні години, коли температура повітря є найнижчою. Плодоносячу гілку нагинають над тарою і «биткою» вдаряють по гілці, при цьому плоди повністю осипаються. З допомогою полотнища закріпленого на двох жердинах, збирають обліпиху з заростей по берегам рік і потічків. Полотнище підводять під звисаючі кущі. Заморожені і очищенні від домішок плоди запаковують в лляні мішки не більше 70 кг нетто і відправляють на завод.
    При зборі плодів обламується багато гілочок з генеративними бруньками, на стовбурах з'являються подряпини, на яких весною поселяються шкідники і хвороби. Тому навіть в малозасніжених районах зі стійким зниженням температури останнім часом почали відмовлятись від зимового збору плодів.

  • Користь для організму:

    Плоди обліпихи — цінна полівітамінна сировина.  Обліпихова олія, яку одержують з плодів, діє як  епітелізуючий,  гранулюючий  і  болезаспокійливий засіб, її застосовують у  гінекологічній  практиці, для лікування  опіків,  відморожень,  екзем, погано загоюваних зовнішніх  виразок,  виразок шлунка  і  дванадцятипалої кишки, а також для зменшення регенеративних змін  слизової оболонки   стравоходу  при променевій терапії раку.
    Плоди обліпихи — цінний лікувально-дієтичний продукт.  Обліпихова олія, яка виробляється з плодів і насіння, використовується при променевих ураженнях шкіри, як бактерицидний засіб її використовують при багатьох інфекційних хворобах, у гінекологічній практиці, при виразках шлунка і дванадцятипалої кишки.
    Олією лікують також  екземи, деякі хвороби очей. Сік і плоди використовують при  гіповітамінозах, зокрема при  цинзі; плоди з листками — для лікування ревматизму та хвороб шлунка; насіння — як добрий проносний засіб. Ефективне також застосування олії при ерозивно-язвових проктитах, ерозивно-язвенних сфінктеритах, тріщинах анусу, катаральному і атрофічному проктиті, внутрішньому  геморої  у хворих хронічним  ентероколітом .
    Обліпихову олію застосовують при  гаймориті, в післяопераційному періоді після  тонзилектомії, при хронічному  тонзиліті, при лікуванні  пульпіту  і периодонтиту.  Обліпихова олія  входить до складу комбінованого аерозольного препарату «Олеазоль», в який також входять  левоміцетин , анестезин,  борна кислота  і наповнювачі. Застосовують препарат як засіб, що пришвидшує загоєння ран, при опіках, інфікованих ранах, трофічних язвах, при екземах і сверблячих дерматозах. 
    Кора обліпихи містить речовину  окситриптамін, яка має протипухлинні властивості. Аналогічну дію має й спиртовий екстракт кори.

  • Протипоказання:

    Що стосується того, чи має обліпиха властивості, які шкодять організму, то всі вони стосуються періоду загострення хвороб. Зокрема, не можна вживати ці ягоди при наявності каміння в сечовому міхурі, нирках та жовчному міхурі. Через жовчогінну дію та підвищення кислотності ягоди можуть посприяти руху каміння, що призведе до болю та погіршення роботи вищезгаданих органів.
    Не рекомендується також вживати при виразці шлунку,  пошкодженнях слизових шлунку та кишківника, холециститі та панкреатиті (запальні процеси в жовчному міхурі та підшлунковій залозі відповідно). Після усунення загострення можна вживати ягоди. Також не варто їсти обліпиху дітям до 12 років, а вагітним – в дуже невеликих порціях та з обережністю.

  • Дія та застосування:

    Крім медичного застосування, плоди мають велике харчове значення, їх їдять у свіжому вигляді, використовують для виготовлення  варення,  киселів, пастил, желе, плодового вина тощо. Листя обліпихи містить 10 %  дубильних речовин.
    Плоди ароматні, на смак подібні до плодів ананаса, гіркуваті, після перших приморозків втрачають гіркоту і набувають приємного кислуватого смаку. Їх використовують сирими і для різноманітної переробки. Наливки, настойки, лікери з обліпихи широко відомі не тільки в нашій країні, а й за кордоном. Завдяки надзвичайно високим смаковим і харчовим властивостям з плодів готують соки, екстракти, сиропи, різноманітні типи вин. Фруктово-ягідне обліпихове вино має золотисто-жовте забарвлення і характерний блиск, тонкий ананасний аромат.
    Високі смакові властивості мають кондитерські вироби, виготовлені з плодів обліпихи, а також варення, желе, пастила. У м'якуші плодів обліпихи містяться жир і ароматична олія (до 9 %), цукри (до 2,5 %), яблучна й лимонна кислоти (до 4 %), дубильні та пектинові речовини. 
    Олія, що міститься в плодах обліпихи, надає сильного, приємного, неповторного аромату, підвищує смакові властивості і ставить обліпиху на особливе місце серед фруктово-ягідних рослин. Плоди обліпихи — природні полівітамінні концентрати. У них є провітамін А (до 8 мг %), вітаміни С (200—350 мг%), Е (28 мг%), В 1 , В 2  (0,12 мг%), РР, фолієва кислота.

  • Використання в косметології:

    Обліпиха використовується в косметиці, з її олії готують живильні маски, які прискорюють епітелізацію і генерацію тканин шкіри, відвар з плодів і гілок застосовують при облисінні та випаданні волосся.

Препарати з обліпихою крушиновидною

Наші продукти, що мають у своєму складі обліпиху крушиновидну